Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/09/2017
Data da última atualização:  08/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUEDES, A. M. M.; ANTONIASSI, R.; MACHADO, A. F. de F.
Afiliação:  ANDREA MADALENA MACIEL GUEDES, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA.
Título:  Pequi: a Brazilian fruit with potential uses for the fat industry.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Oilseeds & fats Crops and Lipids, p. 1-4, 2017.
DOI:  10.1051/ocl/2017040
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pequi is a native fruit from Brazil, found in the Amazon, Caatinga, Cerrado and Atlantic Rain Forest regions. It is one of the main plants with great potential for sustainable use in Central Brazil. Among 16 species comprising Caryocar genus, three are highlighted: C. brasiliense, C. villosum, and C. coriaceum, of economic importance for families in small communities of Brazilian Cerrado. They are generally organized in cooperatives and use the leaves for preparing medicinal extracts, and the fruits for culinary purposes. When the sale of fresh fruits is reduced, they produce and commercialize fruit preserves, and liqueur products, as well as extract the oil. Harvesting of mature fruits after falling from the tree while keeping some fruits at the plant is the best way for its sustainable production. The internal mesocarp contains from 36 to 66% dry weight of oil having traditional culinary, medicinal and cosmetic uses. This oil has 60% of oleic acid and 35% palmitic acid, thus suitable for industrial fat hardstocks. The presence of the triacylglycerols POO and POP makes the oil of interest for cosmetic and food industries. Both pulp and kernel oils have been studied for their health effects. By physical, enzymatic or chemical modification, the oil has shown potential uses as cocoa butter substitute and zero trans fat product.
Palavras-Chave:  Caryocar sp; Pequi oil.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163642/1/ocl170040s.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA13728 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  03/02/2005
Data da última atualização:  25/07/2018
Autoria:  NASCIMENTO FILHO, F. J. do.
Afiliação:  FIRMINO JOSE DO NASCIMENTO FILHO, CPAA.
Título:  A cultura do guaraná (Paullinia cupana var. sorbilis (Mart.) Ducke).
Ano de publicação:  1985
Fonte/Imprenta:  Piracicaba: ESALQ, 1985.
Páginas:  Não paginado.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo apresentado como parte do Curso de Pós-Graduação em Genética e Melhoramento de Plantas.
Conteúdo:  Condições edafoclimáticas. Ocorrência. Processo produtivo e nível tecnológico. Objetivos da pesquisa com o guaraná.
Palavras-Chave:  Amazonas; Brasil.
Thesagro:  Guaraná; Paullinia Cupana.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA11042 - 1UPCFL - PPFOL5303FOL5303
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional